News
Press Release

myFC Lab Stories: Stödsystemet som håller bränslecellerna igång

myFC Lab Stories är ickeregulatorisk information inifrån myFC:s laboratoriemiljöer. Texterna speglar det arbete som bolagets forskare och utvecklare utför i utvecklingen av den patenterade teknologin. Siffror och data i denna text ska ej ses som en prognos för kommande intäkter.

Om bränslecellen är något av hjärtat i en applikation, så är en Balance of Plant (BOP) dess nervsystem – en omgivande uppsättning teknologier som förser bränslecellerna med rätt mängder bränsle och tar hand om dem i varje scenario.
– Säkerhet är en annan viktig aspekt av en BOP, säger Akhil Madem, utvecklingsingenjör på myFC.

Akhil Madem beskriver BOP:erna han designar för myFC:s applikationer som ett stödsystem för bränslecellerna.
 Det hjälper dem att fungera på en mängd olika sätt och ser till att inget överraskande inträffar, säger han.


Full kontroll. Akhil Madem, utvecklingsingenjör på myFC, studerar uppmätta värden från en prototyp till en Balance of Plant.

En av flera uppgifter för stödsystemet är att övervaka att bränslecellerna ständigt matas med rätt volymer väte, via smala rör som leder från en gastank och in i bränslecellen. En annan viktig funktion hos en BOP är att bidra till systemets säkerhet och att upprätthålla harmoni med övriga system i applikationen. 
– Det säkerställer att alla komponenter fungerar under bra förhållanden, så att de inte arbetar på ett felaktigt sätt. BOP:n kan också stänga av applikationen om systemet upptäcker något problem.
För att driva stödsystemet krävs en viss effekt. Men det handlar om en försumbar effektförlust som används av myFC:s specifika, samt ett minimum av andra nödvändiga BOP-komponenter.
– Om du till exempel har ett system som producerar 100 watt tappar du vanligtvis mindre än en watt, men ibland kan det gå upp till två watt.

Den relativt låga energiförbrukningen skiljer myFC:s formbara mikrobränsleceller från de stackade bränsleceller som är vanliga på marknaden. Bland annat behöver stackade bränsleceller utrustning för lufttillförsel för att förse dem med syre.
– Den extra utrustningen höjer kostnaderna. Generellt sett är de stackade bränslecellerna cirka 10 till 15 procent dyrare än våra mikrobränslecellsystem med öppna katoder.
Varje applikation kräver sina egna skräddarsydda lösningar, vilket innebär att myFC måste designa unika BOP:er för var och en av dem.
– Innan jag börjar skapa en ny Balance of Plant sätter jag mig ner med vårt bränslecellsteam och lyssnar på specifikationerna.
Därefter sker ett utvecklingsarbete som kan utgå ifrån en befintlig vätgasinfrastruktur. Senare, när ett instrumentdiagram upprättats och han har gjort sina egna tester, skickas ritningarna till myFC:s elektronik- och mjukvaruavdelning, som färdigställer en prototyp.
– En del av komponenterna kan köpas på marknaden, andra måste vi tillverka själva, ibland med hjälp av 3D-skrivare.

 

Flera uppgifter. En bränslecell kräver ett stödsystem, en Balance of Plant, som sköter en rad olika funktioner.

För tillfället är han upptagen med att skapa BOP:er för applikationer som ska användas i olika utvecklingsprojekt som myFC driver tillsammans med internationella kunder inom segmenten intralogistik och softmobility.
Jobbet är komplicerat och sker på hög nivå. Expertkunskaper inom bland annat elektrokemi krävs för att klara utvecklingsarbetet.
– Det är spännande och roligt. Jag har alltid olika intrikata problem att lösa, vilket är lite av kärnan i allt ingenjörsarbete, säger Akhil Madem.